Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), u sklopu održavanja Ciklusa tribina iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, aktualni problemi i moguća rješenja – II dio, organizira predavanje na temu Klimatsko-energetski okvir EU za razdoblje 2020.-2030.

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da sudjelujete na ovom predavanju koje će se održati 14. travnja 2014. godine u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) s početkom u 18 h.

Predavanje će održati dr.sc. Vladimir Jelavić, član Upravnog odbora Hrvatske udruge za smanjenje ugljičnog otiska i mr.sc. Davor Vešligaj, član Upravnog odbora Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša i član Upravnog odbora Hrvatske udruge za smanjenje ugljičnog otiska

Molimo zainteresirane da potvrde svoj dolazak na e-mail huszpo@huszpo.hr

Niže u tekstu je sažetak predavanja.

 

Naziv predavanja Klimatsko-energetski okvir EU za razdoblje 2020.-2030.

Europska komisija je u siječnju 2014. godine pripremila komunikaciju pod nazivom „A policy framework for climate and energy in the period from 2020 to 2030“ koja ima za glavni cilj razvoj niskougljičnog gospodarstva Europske unije u narednom dugoročnom razdoblju. Temeljne obveze koja proizlaze iz ovog okvira su smanjenje emisija svih stakleničkih plinova za 40% do 2030. u odnosu na 1990. godinu, povećanje udjela obnovljivih izvora energije na najmanje 27 posto u neposrednoj potrošnji, reforma sustava trgovanja emisijskih jedinica i povećanje ambicija u pogledu provedbe energetske učinkovitosti.

Što te obveze znače za Hrvatsku i jesmo li ih i kako spremni preuzeti tema je ovog predavanja.