Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), u sklopu održavanja Ciklusa tribina iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, aktualni problemi i moguća rješenja, organizira predavanje na temu Kako do energetski samodostatne kuće?

Sa zadovoljstvom Vas pozivamo da sudjelujete na ovom predavanju koje će se održati 30. svibnja 2012. godine u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb) s početkom u 18 h.

Predavanje će održati red. prof. Ljubomir Miščević, dipl. ing. arh., Arhitektonski fakultet sveučilišta u Zagrebu.

Poziv_Kako do energetski samodostatne kuće

Molimo zainteresirane da potvrde svoj dolazak na e-mail huszpo@huszpo.hr

Niže u tekstu je sažetak predavanja.

Naziv predavanja Kako do energetski samodostatne kuće?

Energetska učinkovitost u arhitekturi današnjice doseže samodostatnost. Vrlo niskoenergetski model pasivne kuće već postaje standard gradnje. Gotovo nulta, ugljično neutralna, plus ener- getska arhitektura nazivi su za različite razine energetske učinkovitosti, a usporedo i odgovarajuće sve manje emisije stakleničkih plinova. Osim ušteda energije i očuvanja okoliša, najnaprednija energetski učinkovita arhitektura omogućava optimalnu toplinsku, svjetlosnu i zvučnu ugodnost unutarnjeg prostora. Predavanje će uz temeljne definicije prikazom recentnih ostvarenja u Hrvatskoj i Europi protumačiti energetski koncept, odnos prema tradicijskoj arhitek- turi, materijale i tehnike izvođenja, nužnost integralnog projektiranja, investiranje i isplativost takve gradnje koja ima iznimno velik značaj u kontekstu unapređenja stanja okoliša i održivog razvoja.