Hrvatska udruga zaštite prirode i okoliša (HUSZPO), započela je s organizacijom tribina koje će se baviti aktualnim temama u zaštiti prirode i okoliša.

Prva u nizu takvih tribina pod temom “Svjetlo i smetnje”, održala se 5. listopada 2010. u Hrvatskom novinarskom društvu (Perkovčeva 2, Zagreb), s početkom u 18 sati.

Niže u tekstu je dat sažetak održanog predavanja te kratak tekst o predavaču.

 

Predavanje: “Svjetlo i smetnje”

Predavanje je obrađivalo osnove anatomije ljudskog oka, kao i složeni sustav percepcije slike i svjetlosnih podražaja. Navele su se neke osnovne svjetlotehničke veličine, nužne za razumijevanje tematike. Budući se čovjek kao vrsta prilagodio izmjenama dana i noći kao i godišnjih doba, dio predavanja bio je posvećen pojašnjenju tih mehanizama. Kako je svjetlo jedini medij kojega ili prihvaćamo kakav jest ili se snalazimo u uvjetima na koje nailazimo (za razliku od buke, neugodnih mirisa, topline – gdje odmah reagiramo i sklanjamo se u prostore neonečišćene respektivnim polutantom), često se događa da smo “sam svoj majstor” u smislu odredbi vrste izvora svjetla kao i svjetiljke. Nepravilna rasvjeta, dakle ona koja nije ograničena isključivo na prostor rasvjetljavanja, šteti i okolišu. Na primjer ona stvara svjetlosne oblake oko grada, čime priječi viđenje zvijezda, ali utječe i na živi svijet. Jedan od primjera je da se noćnim životinjama skraćuje vrijeme hranjenja (lova) dok se dnevnim životinjama skraćuje vrijeme odmora. Osim toga, primjećuju se netipične vrste (u gradovima), koje koriste visoku razinu rasvijetljenosti grada u svrhu svoje egzistencije. Uz veliku količinu otpada, rasvjeta je gotovo poput dnevne, što pticama nudi dovoljan razlog za boravak u gradu. Na samom kraju dat je pregled utjecaja pretjeranog svjetla na živa bića, iz čega je jasno koliko taj medij, naoko bezazlen i gotovo neprimjetan, može kobno djelovati na biosferu.

Predavač: mr.sc. Ranko Skansi, dipl.ing.

Ranko Skansi je rođen u Zagrebu, 1961. godine u obitelji sveučilišnih nastavnika. Kroz školovanje ali i temeljem poslovnih iskustava, stekao je znanja koja aktivno koristi u svojoj edukativnoj i poslovnoj aktivnost, a prvenstveno u domeni rasvjete. Autor je brojnih tribina, članaka, referata na domaćim i stranim kongresima, a posebno intenzivno se bavi problematikom onečišćenja svjetlom gotovo desetak godina. Trenutno se bavi projektiranjem rasvjete i obukom studenata arhitekture i dizajna o svjetlu.