Konferencija o PUO

U ime Hrvatske udruge stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPO) i s velikim zadovoljstvom pozivamo Vas na Treću regionalnu konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš, koja će se održati u Vodicama od 13. do 16. rujna 2017. godine pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Partner konferencije je UNECE (United Nations Economic Commission for Europe).

Organizator Regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš će i po treći put biti HUSZPO.

Prva regionalna konferencija održana je u rujnu 2013. godine u Zadru pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a Druga u rujnu 2015. godine u Novom Vinodolskom pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske. Obje konferencije su bile iznimno uspješne. Na svakoj je predstavljeno više od 100 stručnih radova te je održano nekoliko okruglih stolova različite tematike. Svakoj konferenciji je prisustvovalo više od 300 profesionalaca, znanstvenika, predstavnika upravnih tijela, predstavnika lokalne i područne samouprave, nevladinih organizacija, stručnjaka za odnose s javnošću, predstavnika medija te investitora iz Hrvatske, zemalja regije, ali i šire.

Ideja konferencije je sve ove godine ostala nepromijenjena; želimo okupiti dionike postupaka u području zaštite prirode i okoliša te im omogućiti da kroz konstruktivan i demokratski dijalog međusobno podijele svoja znanja, iskustva i stavove.

Nažalost, u praksi još uvijek često dolazi do usporavanja, odnosno produljivanja postupaka zbog narušenog odnosa između dionika, što pak dovodi do nesigurnosti u pogledu realizacije investicija koje su preduvjet gospodarskog rasta. U svjetlu korištenja fondova Europske unije, takve nesigurnosti mogu predstavljati značajne prepreke, jer je provođenje postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode preduvjet je za povlačenje sredstava iz fondova, bilo da se radi o strateškim procjenama utjecaja na okoliš operativnih programa, bilo da se radi o procjeni utjecaja na okoliš pojedinih zahvata. Upravo zato su glavni ciljevi konferencije ukloniti barijere u komunikaciji i povećati razumijevanje i povjerenje između zainteresiranih strana, uvijek poštujući stručna znanja i najbolju praksu.

S obzirom na interdisciplinarnost, odnosno širinu teme, rad Treće regionalne konferencije o procjeni utjecaja na okoliš će biti podijeljen u pet sekcija:
– Strateška procjena utjecaja na okoliš,
– Procjena utjecaja na okoliš,
– Zaštita prirode i održivo korištenje prirodnih resursa,
– Sudjelovanje javnosti,
– Zaštita okoliša i financiranje projekata.

Kroz svoja zadnja dva izdanja, konferencija se prometnula u važan događaj, ne samo za Hrvatsku, već i za širu regiju. Konferencija se naime pokazala kao iznimna prilika za stvaranje poznanstava i dogovaranje suradnje stručnih tvrtki iz različitih zemalja, ali još i značajnije, kao platforma kroz koju hrvatski i inozemni stručnjaci te drugi dionici postupaka, kroz dijeljenje svojih iskustava, pomažu svojim kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

S obzirom na tematiku kojom se Regionalna konferencija bavi te svjesni vlastite odgovornosti prema očuvanju okoliša, Prva regionalna konferencija o PUO je 2013. godine bila prva „ugljično neutralna“ konferencija u Hrvatskoj i regiji s kompenziranim emisijama stakleničkih plinova. Tada su ulaganjem u jedinice smanjenja stakleničkih plinova ostvarenih kroz projekte obnovljivih izvora energije u Indiji i očuvanja Tasmanijskih prirodnih šuma neutralizirane su emisije dolaska i odlaska sudionika na konferenciju, noćenja, logistike i prostora. 2015. godine smo nastavili s ovom praksom te su kompenzirane 82 tone stakleničkih plinova ulaganjem u jedinice smanjenja stakleničkih plinova ostvarenih kroz projekte korištenja obnovljivih izvora energije u Indiji, Kini i Brazilu.
Isto će biti učinjeno i za ovogodišnju Treću regionalnu konferenciju.

Ako ste već sudjelovali na našim konferencijama, sigurni smo da ćete doći i na Treću regionalnu konferenciju i veselimo se ponovnom druženju, a ukoliko još niste bili naš sudionik, pozivamo Vas da nam se pridružite i doprinesete jačanju zaštite okoliša i prirode u Hrvatskoj, regiji i šire te se radujemo upoznavanju u Vodicama!

Sve informacije o Konferenciji dostupne su na http://www.huszpo-konferencija.com/!

Srdačan pozdrav,

HUSZPO